Pergola

Az egyik legrégebbi kert-és teraszárnyékolási módszer.

Aligha létezne régebbi kert-és teraszárnyékolási módszer, mint a pergola. Elődeink már az ókórban feltalálták, hasznossága révén pedig azóta sem ment ki a divatból.

De mi is pontosan a pergola?

A pergola könnyűszerkezetes, odalfalakkal nem rendelkező kültéri árnyékoló. Sokáig jórészt fából készült, de ma már aluminium, PVC és üveg is szolgálhat alapanyagául, a mai ármyékolástechnikai trendek gyors fejlődésének köszönhetően, elmondhatjuk, hogy kivitelben és megjelenésben szinte egyáltalán nincsenek határok.

Pergolafajták

Térbeli elhelyezkedését tekintve alapvetően két típust különböztethetünk meg:

Szabadon álló pergola

Olyan konstrukció, amely önállóan helyezkedik el a térben, nem csatlakozik a ház vagy egyéb épület falaihoz.

Csatolt/rögzített pergola

Olyan konstrukció amely valamelyik oldalával csatlakozik a ház egy falához. Általában teraszbővítés céljából választják ezt a fajtát.

Pergolához választható panelszerkezetek

A pergola lényege a felső panelszerkezetben rejlik, azaz, hogy milyen módon nyújt védelmet a pergolánk a felülről jövő napsütés vagy adott esetben csapadék ellen. Ez alapján a következő változatokról beszélhetünk:

Ponyvás pergola

Kedvező ára miatt népszerű pergolafajta. A szerkezet felszerelhető UV-és csapadékálló, strapabíró ponyvákkal. A ponyva ki-és behúzását is motor végzi, ami távirányítóról vagy kapcsolóról is működtethető.

Fix tetős pergola

Ezen belül is választhatunk íves vagy szögletes tetőt. A fixtetős pergolák általában karcsú tartószerkezettel bírnak, motoros tetőárnyékolóval kombinálhatók.

Bioklimatikus pergola

Hogy megértsük a bioklimatikus pergolák működését, gondoljunk a reluxa vagy a roletta lamelláira. Amikor lakásunkban árnyékra vágyunk, de mégis szeretnénk, hogy beszűrődjön egy kis napfény, tetszőleges szögben állíthatjuk a lamellák állását a reluxán és a rolettán. Így van ez a bioklimatikus pergola tetőszerkezetének lamelláival is. Ezek a pergolák évszakfüggetlenek, azaz minden időszakban védelmet nyújtanak, legyen szó esőről, hóról, vagy erős napfényről. Mivel a lamellák állását változtathatjuk, a szerkezet remekül tud szellőzni, ami biztosítja a folyamatos levegőcserét.

Kiegészítő megoldások pergolához – Oldalfalak

Zip textilárnyékoló

A függőleges árnyékolók kiváló fajtája. Megszűri a fényt, ellenáll akár a 100km/h szélnek is, és rovarhálóként is funkcionál. Motoros működtetésű árnyékoló, kiváló oldalfalként használható a már meglévő pergolához is. Strapabíróságát a cipzár záródásnak és az anyag biztonságos tokozásának köszönheti. Előnye, hogy fényszűrő, átlátható és kiemelten ellenálló textilből készül.

Üvegfal

Exkluzív, elegáns megjelenést biztosító megoldás. Teljes szél-és csapadékvédelem, hőmegtartás is biztosított az üvegfalakkal, amelyek mobilan működtethetőek, azaz ki-és be nyithatóak. Előnye, hogy hidegebb időben is beengedi a meleget adó napsugarakat és megtartja azok erejét, kvázi üvegházként funkcionálva.