Nem mindig volt egyértelmű az árnyékolás hogyanja, a redőny története érdekes tényeken alapul. Minden út Rómába vezet, de nem csak hogy oda vezet, úgy tűnik onnan is indul. 🙂


Egy kis történelem – Mikor használtak először redőnyt?

Mint ahogy annyi minden, a redőny korai története is a Római Birodalom idejére nyúlik vissza.

Tudta, hogy a redőny kezdetben a biztonság kialakítására, az értékek megőrzésére szolgált, s majd csak később vált az árnyékolás első eszközévé?

Bár a rómaiak a keleti építészet tanulmányozásából merítettek, az ókori Rómában bevett használat alatt állt a zsalu – olaszul: gelosia-, amit az ablaknyílásokra szereltek. Ez egyfajta zárszerkezet volt, amely a házban levő értékek megvédésére szolgált. Érdekesség, hogy az első kezdetleges reluxákat, amelyeket ténylegesen árnyékolásra használtak, a Colosseumban fedezték föl.

római colosseum
Róma – A redőny őshazája

 

Aki feltalálta a reluxát

A mai reluxa elődének feltalálója a francia Cochot volt, aki tökéletesítette a mozgatható reluxa lakóházakon való használatát.1802-ben szabadalmaztatta találmányát, amelyen láncokon lógó deszkákat lehetett zsinórok segítségével felhúzni.

És létrejött a redőny is

További fejlesztéseknek köszönhetően a reluxa elnyerte a manapság legnépszerűbb formáját, a redőnyt.A mai redőnyök előde egy átalakított reluxa volt, amely az 1800-as évek végén bukkant fel.

A redőny szó a francia rouleau kifejezésből származik. A teljeskörű redőnykészítés és gyártás első feljegyzései 1854-ből származnak, amikor is a német Heinrich Freese-nek köszönhetően megalakult az első reluxagyár Hamburgban.

Szeretne redőnyt vagy reluxát nyílászáróira? 
Nem tudja melyiket válassza? Kérdése van?
Keressen minket bizalommal!

Bejegyzések A Témában