Névről kevesen tudják beazonosítani a napvitorlát, pedig az egyik legszebb, legstílusosabb kültéri árnyékolási megoldás. Ismerjük meg közelebbről a napvitorla jellemzőit!


Kialakítás és működés

A napvitorla esetében kifeszített ponyvákról van szó, mely maximális védelmet tud nyújtani a nap elől. Hazánkban még kevésbé ismert árnyékolási eszköz, azonban praktikusságának és különleges megjelenésének köszönhetően, egyre inkább kezd teret hódítani magának itthon is. Nevét a hajókon alkalmazott vitorlákról kapta, melyek szintén fix pontokhoz rögzített, kifeszített ponyvák.

vitorlás hajó
A hajókon használatos vitorla hasonló a napvitorlák működési mechanizmusához


A napvitorlákat szerelhetjük fix pontokra, vagy használhatjuk őket mobilan is. Ellentétben a napellenzővel, a napvitorla rögzítéséhez nem szükségesek statikus (mozdíthatatlan) pontok, homlokzat, falfelület stb. Elegendőek cölöpök, tartógerendák, vagy olyan rögzítési pontok, melyek közé kifeszíthető a ponyva. 

háromszög alakú napvitorla
Háromszög kialakítású napvitorla


Karbantartás szempontjából azt érdemes tudni, hogy télen a napvitorla leszerelendő! Nem szabad kint hagyni, felfeszített állapotában pedig főleg nem! A hosszú hideg hónapok alatt érdemes biztos helyre pakolni, hogy tavasszal és nyáron újra hasznát vehessük az udvaron.

Milyen napvitorlát választhatok?

Napvitorlából rendelhetünk kézi mozgatásút vagy motoros mozgatásút. Adódik a kérdés, hogy színt, formát, alakot tekintve miből válogathatunk. Jó hír, hogy a lehetőségek tárháza elég gazdag! Választhatunk háromszög alakú ponyvákat (derékszög/egyenlő szárú háromszög), négyszög alakúakat, öt-vagy hatszöget, deltoidot, stb. Méretet tekintve a legegyedibb igényektől kezdve a szabvány méretekig, szinte minden megoldható. Kifejezetten kedvező dolog, hogy óriási területeket, teraszokat is lefedhetünk napvitorlával, nincsen méretbeli akadály. 

A színeket illetően, mi általában a világos ponyvákat javasoljuk úgy a napellenzőnél, mint a napvitorlánál. Ennek az az oka, hogy ezek egyszerűek, letisztultak, ennél fogva minden stílusú udvarhoz illenek. Egy esetleges teraszfelújításnál, átalakításnál nem lesz ebből probléma. Nem utolsó szempont az sem, hogy a világos színek taszítják leginkább a napsugarakat! Természetesen ettől függetlenül bármilyen szín kivitelezhető.

Összekapcsolt napvitorlák
Különböző alakú napvitorlák vegyesen is alkothatnak egy árnyékolási egységet

Mit válasszak: napellenző vagy napvitorla?

Mindkét megoldásnak megvannak az esztétikai és praktikai előnyei is. A napellenző esetében stabil szerkezetű felszerelési pontokra van szükség; a ház homlokzatára, falazatára, erős vázszerkezetre. Van egy vázszerkezet, mely körülöleli magát a ponyvát. Védőtokos változatban, a napellenző le-és felszerelésével nem kell bajlódni, hiszen maga az alumínium tok teljesen elfedi a ponyvát, így az egész télen védelem alatt áll. 

A napvitorla kissé rugalmasabb függesztési lehetőségeket kínál számunkra, és összességében kisebb helyet foglal el maga a tartószerkezet, mint a napellenzőnél. Itt egy huzalok és láncok segítségével történő, kifeszített ponyváról beszélhetünk. Ennél fogva, a napvitorla csak a ponyvájával szakít ki teret a helyiségből, teraszból, a tartószerkezet elhanyagolható helyet vesz el. A napvitorlát télen a hideg időben minden esetben le kell szerelni, és védett helyre kell tenni a következő szezonig. 

Mindkét árnyékolót rendelhetjük kézi hajtású ás motoros változatban, többféle színben. Mindegyik esetében elérhető UV védelemmel ellátott  impregnáló hatású ponyva, így kivédhetjük a nap káros sugarait és a csapadékot is. 


További kérdése van a napvitorlákról? Szeretne ajánlatot kérni? Írjon nekünk! 

Bejegyzések A Témában