Gurtnis redőny

 

Fontos, hogy gurtnis redőny esetén a gurtnit az ablak síkjával merőlegesen húzzuk/engedjük, ugyanis ha ettől eltérünk, akkor felgyorsíthatjuk a kopás folyamatát, idő előtt elszakad a gurtni, és saját kültségünkön gurtnicserét kell kérnünk. 

A gurtnis vagy zsinóros mozgatású redőnyök felhúzásakor ügyelni kell arra, hogy a felhúzás vége felé óvatosan történjen a húzás, mert a nagy erejű, gyors felhúzáskor a rejtett ütközők megsérülhetnek. Általában elmondható, hogy a kezelési hibából eredő rejtett ütköző törésre nincs garancia.

 

Motoros redőny

 

Motoros redőny esetén egyszer nyomjuk le a gombokat le/felhúzás esetén. A redőny meghatározott tempóban tud leereszkedni vagy felemelkedni, a mozgása a gomb gyakori megnyomásával nem lesz gyorsabb, ellenben a redőnymotor vezérlését összezavarhatjuk vele. 

 

Rolós szúnyogháló

 

A szúnyoghálóval kombinált redőnyöknél,  a szúnyogháló felengedésekor ne engedjük el hirtelen a szúnyogháló kezelőjét, hanem végig tartsuk kezünkben a zsinórt, míg az teljesen fel nem fut. Ha hirtelen elengedjük,  a rúgós szerkezetű szúnyogháló felcsapódik, ami deformálódást, rosszabb esetben törést eredményezhet.

 

Redőnyeink használata télen

Erős vagy viharos szélben a redőny ne legyen „félállásban”, mindig legyen teljesen felhúzva/lehúzva. Télen a ritkán használt redőnyöket (nyaralók, hétvégi házak esetén péládul) tilos erőszakosan felhúzni, felhúzás megkezdése előtt meg kell győződni arról , hogy a redőny nincs-e lefagyva.

 


Hófúváskor a motorosredőnyöket csak állandó felügyelet mellett szabad felhúzni, mert a redőnypalástra fagyott hó megnöveli a feltekert redőnypalást átmérőjét. Ilyenkor egy fordulat alatt a normál állapothoz képest, több anyag tekeredik fel a redőny tengelyére, ezért a redőnypalástot kihúzza a lefutósínekből, és behúzza a redőnytokba. Ilyen esetben már nem lehet leengedni a redőnyt.


Ha a tokba behúzott redőnyt ilyenkor a motorral leakarnánk engedni, az a redőnypalást roncsolását eredményezné, ezért a redőnypalást lefutósínekbe történő visszahelyezését minden esetben szakembernek kell végeznie, addig a motoros redőnyt tilos használni! 

 

Redőnyeink tisztítása

 

Évszaktól függetlenül ügyeljünk rá, hogy redőnyeink anyagának állóképessét meghaladó erősségű tisztítószert ne alkalmazzunk tisztításnál. Túlságosan erős vegyszerek használata esetén kárt tehetünk a redőny anyagában, színében. Mosásra, tisztításra a klasszikus szappanos, esetleg mosogató szeres vizet ajánljuk, puhább szivacs használatával.

 

Figyeljünk az apró részletekre

Bár a fenti néhány jó tanács magától értetődőnek tűnhet, mégis a szakemberek 90 százaléka szerint a legtöbb árnyékolástechnikai eszköz meghibásodása, a nem megfelelő használat miatt alakul ki. Ezért figyeljünk a részletekre!

Fontos azt is tudni, hogy a rendeltetésszerű használatkor keletkezett kopások esetén, a használónak nincs felelőssége, így a vállalt  garancia automatikusan él. Azonban a nem rendeltetésszerűen használt redőnyök és szúnyoghálók meghibásodása esetén, (törésekre, roncsolódásokra, deformációra) nem él a garancia, és a javítás költsége a vevőt terheli.