Hol áll a zsaluzia az árnyékolók sorában?

A zsaluzia nem hasonlít a sávrolóhoz, rolettához, sem a szalagfüggönyhöz, viszont hasonlít a reluxához, illetve a redőnyhöz.
Itt egy külsőárnyékoló típusról beszélhetünk. Lényegében a zsaluzia nem más, mint forgatható redőny lamella, amely ugyanolyan strapabíró, mint a redőny.

A zsaluziát, azért emlegetik sokan kültéri reluxaként, mert az árnyékolás módját és mértékét a lamellák adjákilletve azok dőlése, amit mi irányíthatunk. Ha zártra állítjuk, egyáltalán nem szűrödik be a fény, de ha lehúzott állapotban, nyílt állásban hagyjuk, sokkal több fény áramlik be, mint egy lehúzott redőny esetén. 

terasz zsaluzia árnyékolóval
Zsaluzia terasz árnyékolásához

A zsaluzia kialakítása

A zsaluzia lamellái aluminiumból vannak, ennek is köszönhető, hogy strapabíróak és kiállják az időjárás viszontagságait is; az erős szelet, az UV sugárzást, a hideget. 

A színeket tekintve széles skálából válogathatunk, hiszen szinte bármilyen színű lamellákat választhatunk, csakúgy mint a legtöbb árnyékoló esetében. 

zsaluzia árnyékoló teraszon
Elkészült zsaluzia teraszon
Barna zsaluzia
Barna zsaluzia

Mikor válasszunk tehát zsaluziát?

  • Érdemes a zsaluziát választani, ha a reluxa kialakításából fakadó nagyobb fényt szeretjük, de a redőny strapabíróságához ragaszkodunk
  • Ha kerthelyiség árnyékolását tervezzük: kisház, kiülő, kinti ebédlő, beszélgető/grillezősarok, pavilon, stb. 
  • Ha szeretjük a különleges megoldásokat, és az árnyékolók terén is valami exkluzívabb kivitelre vágyunk.

Bejegyzések A Témában